Maszynka do miesa 1900

Czy często zajadasz się kotletami mielonymi lub soczystym tatarem z jajkiem? Jeżeli tak, to pewnie wiesz, w jak robi proces przygotowania potrawy. Wilk do mięsa czyli jako kto woli maszynka do ciała dawała nam na poszatkowanie oraz zmielenie mięsa. Ciało w takiej stron kształtuje się idealnie do różnych potraw zamiast zwykłych, nieposzatkowanych kawałków mięsa.

Jak odwiedzałeś naszą babcię, toż na pewno pamiętasz, gdy używała w ostatnim planu takiej niewielkiej maszynki. Mięso wprowadzała w gardzielu, a maszyna powoli je wiązała, by potem z różnej strony zwolnić z siebie ciało w oryginalnej form, niż je tam umieściliśmy. Straszyły nas jeszcze, aby pod żadnym pozorem nie wsadzać tam palców, bo bardzo źle to się dla nas skończy. Mógł nas też brzydzić obraz tego co z tej maszynki wychodziło. A później ze smakiem zajadaliśmy to. Ówcześnie wilki wiąże się w branżach gastronomicznych, np. restauracje, lokale, bary. Świeże przetworzone ciało jest charakterystycznym czynnikiem. Ono stanowi wizytówką naszego domu. Tradycyjne wilki są wykorzystywane również dzisiaj. Mogą być zasilane prądem elektrycznym lub siłą fizyczną. Ta dodatkowa istnieje na pewno tańsza, ale czy bardziej wydajna? Potrzebuje ona od nas wysiłku fizycznego. Ta doskonała i bawi się swoją prostotą. Typowa maszynka zbudowana jest z zespołu tnącego, który poświęca się z organizacji o różnej grubości, szarpaka oraz noża. Gardziel jest miejscem, do którego wsadzamy mięso do przetworzenia. W środku spotyka się ślimak, dzięki któremu nasze mięso zmierza do pomieszczenia, w jakim jest cięte. Kształtuje się maszynki różnej wielkości. Jak się domyślamy, w rzeźniach będą one liczyły na że większy rozmiar niż w wyjątkowych miejscach, gdyż to w nich mięso jest wykorzystywane, a później transportowane i wydawane różnym lokalom. Oczywiście te domy mogą wtedy jednocześnie robić samodzielnie.