Lokal gastronomiczny krzyzowka

Każdy lokal gastronomiczny prędzej czy później stoi przed wyzwaniem przyrządzenia porcji mięsa dla większej dawki ludzi. Przy czym porcje winnym stanowić praktyczne takie też i skończone w jak najszybszym okresie aby uniknąć strat smaku płynących z dalekiego przechowywania.

https://ecuproduct.com/de/wonder-cells-ein-ideales-praparat-gegen-zeichen-der-hautalterung/Wonder Cells Ein ideales Präparat gegen Zeichen der Hautalterung

Na szczęście nowoczesna technologia rozwiązała tenże punkt oferując kucharzom możliwość mechanicznej obróbki mięsa. Umieszczone w noże nacinając mięso zwiększają jego soczystość bez strat pulchności spowodowanej tradycyjnym rozbijaniem. Pozwalają dodatkowo na uniknięcie rozbryzgiwania się płynów co przekłada się na podniesienie poziomu czystości w miejscu książki. Na rynku wyróżniamy dwa typy kotleciarek, różniące się przede każdym napędem, mocą przerobową oraz dostępnymi funkcjami. Koszt poszczególnych modeli zależy zwykle z użytych materiałów, producenta i użytych w nich rozwiązań. Kotleciarka ręczna to naturalne urządzenie przeznaczone przede ludziom do celu krajowego i małej gastronomii. Siłę napędową stanowią mięśnie użytkownika, którymi za pomocą korby przepuszcza składniki przez maszynę. Dużą wartością tego typu akcesoriów jest lekka ilość zajmowanego miejsca, jednak z początku dość dużej (od około 800 do 10 tys. zł) ceny mogą wydawać się nieopłacalne dla swoich użytkowników. Decyzją jest znacznie mniejsza moc przerobowa w porównaniu z określoną niżej kotleciarką elektryczną. Kotleciarka elektryczna to instytucja dedykowana przede wszystkim dla lokali gastronomicznych. W przeciwieństwie do kotleciarki ręcznej wałki z ostrzami wykorzystywane są za pomocą silnika. Dzięki wyłączeniu obracania korbą i ograniczeniu roli służącego do wkładania mięsa znacznie zwiększa moc przerobową. Jedynym ograniczeniem ujawnia się być metoda operatora (do nawet 400 kotletów na godzinę). Ten typ urządzenia zajmuje trochę więcej mieszkania niż ręczny odpowiednik i wysoka cena (od ok. 2,5 tys do nawet kilkunastu tys.zł) jest znaczną przeszkodą do zastosowania jej w warunkach domowych.